Preguntes freqüents

 

Per fer-se soci del club

Quins documents necessito per fer-me soci del club?

Els documents necessaris per al tràmit administratiu de fer-se soci són: l’imprès de sol·licitud d’alta convenientment emplenat, fotocòpia del DNI o passaport i una fotografia mida carnet.

Quant costa fer-se soci del club?

En el moment de formalitzar la inscripció s’haurà d’abonar una quota d’entrada de 410 €, que correspon a la primera quota anual.
També s’haurà d’abonar el cost de la llicència de la Federació Catalana de Tir Olímpic i assegurança, requisit exigit per les autoritats per fer ús de les instal·lacions (150 €).
La formació i les proves d’accés oficials tenen un cost de 150 €.
Tot això sumat resulta un import de 710 € a abonar en el moment de formalitzar la inscripció.
Es pot fraccionar aquest pagament en dues vegades, 350 € quota + 360 € d’assegurança i formació.

Quin és el cost de romandre com a soci del club?

La quota anual és de 310 €, que inclu també la llicència federativa.
L’alta de nous socis amb llicència d’armes en vigor es de 510 euros.
Si hi han socis d’altres clubs interessats en venir un dia a tirar, el preu/dia és de 15 €. Tanmateix, el preu per participar en una tirada oficial es de 15 €.

Es cobra 5 euros en les tirades autònomiques i els campionats de club.

 

Quins serveis estan inclosos en la quota de soci del club?

Els socis podran fer ús de qualsevol instal·lació esportiva del club en qualsevol moment i durant tot el temps que desitgin, dins l’horari d’obertura del club. L’única excepció són els períodes en què es desenvolupi alguna competició esportiva.
Les competicions vénen a durar aproximadament unes 2 hores, encara que això depèn de la modalitat i el nombre de participants.
Els socis també poden tramitar a la secretaria del club tots els documents necessaris per renovar la seva llicència d’armes tipus F. S’exclou d’aquestes gestions l’obtenció del certificat mèdic ja que el club no està facultat per expedir aquest document.

Per començar a practicar

Quins són els primers passos?

Un cop s’ha realitzat la inscripció, el club posarà les armes de què disposa a disposició del soci perquè pugui entrenar-se en el seu ús i maneig. Aquestes armes són pistoles del calibre 22 lr amb què el soci realitzarà les primeres pràctiques de maneig i seguretat.
Els nous socis poden fer ús de les armes del club i la galeria de tir a qualsevol hora dins dels horaris habituals, amb la presencia d’un instructor mentres no tinguin la llicència d’armes.

Com aprenen els tiradors novells a disparar?

Un instructor (o àrbitre) serà l’encarregat d’ensenyar als tiradors novells el maneig bàsic de l’arma així com les normes de seguretat per fer ús de les mateixes a la galeria de tir. Aquest responsable té autoritat per determinar qui pot o no tirar a la galeria, quan i en quines condicions. Els tiradors novells hauran de seguir en tot moment les seves indicacions.
Per a un entrenament més avançat en la tècnica del tir de precisió, un dia per setmana, s’imparteixen classes a càrrec d’un tirador expert soci del club. Aquestes classes no són obligatòries, però si molt recomanables si es vol adquirir una bona tècnica de tir sense errors ni “vicis”. Les classes són gratuïtes, però els tiradors que vulguin acudir a elles hauran de notificar prèviament a l’oficina del club per poder organitzar-les.

Poden els tiradors novells participar en tirades de competició?

No, en principi les tirades socials i/o de competició són únicament per als tiradors que ja tenen llicència d’armes.

Llicència d’armes

Quina llicència d’armes és l’adequada per al tir esportiu?

La llicència d’armes més recomanable és la de “Classe F”. Aquesta llicència és la que permet adquirir armes per tir esportiu. És imprescindible obtenir per posseir armes curtes (pistoles i revòlvers) per a ús esportiu.

Com s’obté la llicència de classe F?

Després d’haver realitzat pràctiques amb les armes del club, caldrà fer l’examen que es realitza al Club, amb l’assitència de la Guàrdia Civil per aconseguir la llicència Classe F un cop superat.
Aquests exàmens es realitzen cada 2 o 3 mesos i es pot consultar al calendari de tirades socials del club les dates dels mateixos.
L’examen consisteix a realitzar 15 trets, en sèries de 5, a una diana de tir de precisió a 25 metres. Els 5 primers trets són de prova i la seva puntuació no compta per a l’examen. Amb els següents 10 trets s’ha d’aconseguir una puntuació mínima de 50 punts per aprovar l’examen.
Un cop aprovat l’examen el tirador ha de presentar la documentació necessària en la Intervenció d’Armes de la Guàrdia Civil. La documentació i les instruccions precises li seran proporcionades al tirador a l’oficina del club.

Cada quant temps cal renovar la llicència de classe F?

Cal renovar cada 5 anys i cal complir certs requisits per poder fer-ho. El més importants és haver fet un cert nombre de tirades obligatòries al llarg d’aquests 5 anys. Per a qualsevol consulta sobre el nombre i tipus de tirades obligatòries a realitzar dirigir-se a les oficines del club.

Amb la llicència de Classe F és possible tenir qualsevol tipus d’arma?

La llicència de “Classe F” és per a qualsevol arma de les anomenades “de concurs”, no és exclusivament per a armes curtes. Les armes “de concurs” han de complir certs requisits i la Federació Catalana de Tir Olimpic ha d’expedir un certificat perquè la Guàrdia Civil les accepti com a armes esportives. Per a més detalls consultar el web d’Intervenció d’Armes de la Guàrdia Civil.

 

Quantes armes poden adquirir-se amb la llicència d’armes Classe F?

Això depèn de la categoria de tirador que tingui. Els tiradors de 3a categoria poden tenir només una arma, els de 2a categoria fins a 6 armes i els de 1a categoria fins a 10. Veure la següent secció sobre categories per a més informació.

 

Categories de tirador

Què són les categories de tirador i com s’obtenen?

La categoria d’un tirador indica el seu nivell de destresa en competicions esportives. Depenent de la puntuació aconseguida en cada modalitat durant una competició es determinarà la categoria esportiva del tirador. Hi ha un barem de modalitats i puntuacions per determinar les diferents categories.
Un mateix tirador pot ser de categories esportives diferents en modalitats de tir.

Com es relacionen les categories esportives amb l’llicència d’armes Classe F?

Cal fer una distinció entre la categoria esportiva que es tingui com a tirador i la categoria a efectes de la llicència d’armes Classe F. Una cosa està relacionada amb l’altra però no és el mateix.
Aquesta relació podria resumir-se en que la categoria a efectes de la llicència d’armes Classe F està basada en la categoria esportiva del tirador.

Com ascendir de categoria de la llicència d’armes Classe F?

Quan un tirador acaba d’obtenir la llicència d’armes, a efectes de la guàrdia civil ho considera tirador de 3a categoria, i per tant només pot adquirir una arma emparada amb aquesta llicència.
L’ascens de categoria de la llicència d’armes Classe F ha de sol·licitar davant la Guàrdia Civil presentant la documentació requerida. El principal document a aportar és un certificat que indiqui que s’ha superat en una competició de tir oficial la puntuació necessària per a l’ascens de categoria sol·licitat.

Val qualsevol competició de tir per sol·licitar l’ascens de categoria?

No Per sol·licitar l’ascens a 2a categoria cal participar en una competició oficial de nivell autonòmic (per exemple Campionat de Catalunya) i superar la puntuació mínima requerida segons la modalitat del tiratge.
Per sol·licitar l’ascens a 1a categoria cal participar en una competició oficial de nivell nacional (per exemple Campionat d’Espanya) i superar la puntuació mínima requerida segons la modalitat del tiratge.

Quines són les puntuacions mínimes per a l’ascens de categoria?

Les puntuacions mínimes depenen de la modalitat de tir que es practiqui.
Les puntuacions mínimes en les modalitats més practicades en el nostre club són les següents:
Puntuacions mínimes per a ascensos de categoria

Modalitat2 ª Categoria1a CategoriaMestre Tirador
Pistola Standard440500560
Pistola Foc Central450510575
Pistola 9 mm430490570
Pistola Aire480510575
Pistola Velocitat480520580
Pistola Lliure470510560
Pistola Esportiva Dames450500570
(Texte extret de la web del Tir de Granollers)